Azok a híres pulzustartományok

A pulzus nagyon szoros kapcsolatban van azzal, hogy milyen gyorsan futsz. Ha méred a pulzusod, nagyon érdekes megfigyelni, hogy az ember szervezete milyen finom egyensúlyban van. Olyan, mint egy precíz gépezet. Egy kis sebességnövekedés törvényszerűen megjelenik a pulzusszám növekedésében, ha pedig csökkented a sebességed, a pulzus is hamarosan csökkenni fog. Ez összefügg a lélegzetvétellel is: alacsonyabb pulzusnál könnyen megy a levegővétel, és minél gyorsabban futunk, a gyorsabb szívveréssel párhuzamosan a légzés is felgyorsul.

pulzusAmikor az ember elkezd futni és nézegeti a témába vágó weblapokat, fórumokat, óhatatlanul szembetalálkozik a pulzustartományokkal. Több tartomány is van, de ha most nem foglalkozunk a legalacsonyabbal, ami mondjuk gyaloglás esetén jellemző, és a legmagasabbal, ami inkább az edzett sportolók vadászterülete, akkor kettő marad a középső régióban: az alacsonyabb zsírégető és a magasabb kardió tartomány. Ezek közül lehet választani, illetve ezeken belül megtalálni a nekünk legmegfelelőbb mértéket. A két zóna közti határ egy 30 éves embernél 135 pulzus/perc körül van, idősebbeknél kicsit alacsonyabb. Ha nincs pulzusmérő órád és nem akarsz számolgatni, akkor egyszerűen a lélegzetvételeid alapján eldöntheted, hogy éppen melyikben vagy. Ha kocogás közben nyugodtan tudsz levegőt venni, kényelmesen beszélgetsz a futópartnereddel, akkor a zsírégetőt nyomod, ha pedig gyorsabban, erőteljesebben kell lélegezni, akár a szádon keresztül is, akkor a kardió zónában vagy.  Ha pedig erősen lihegsz, kezdesz kifulladni, akkor túlléptél ezen is, és ideje lassítani a tempón, mert egyébként biztosan nem fogod sokáig bírni.  

Kezdjük azzal, hogy aki jelentős túlsúllyal rendelkezik, annak nem biztos, hogy jót tesz a futás. Lehet, hogy a gyaloglás, úszás, vagy kerékpározás megfelelőbb. Mindenképpen érdemes orvossal konzultálni erről. Akkor is beszéljünk orvossal, ha bármely más kockázat, pl. vérnyomással, szív- és érrendszerrel kapcsolatos probléma áll fenn.

Tehát a két zóna közül az alapján kell választani, hogy mi a célod. 

Lehet a cél a zsírégetés. Ha nincs egészségügyi kizáró tényező és futni kezd az ember, az elmélet szerint az alacsonyabb tempóval járó un. zsírégető tartomány elsősorban azoknak ajánlott, akik a szervezetük általános fittségének, rugalmasságának visszaszerzése mellett a testsúlyukat is szeretnék csökkenteni. A kisebb megerőltetéssel járó alacsonyabb sebesség kíméli a szervezetet, csökkenti az esetleges sérülések, vagy más problémák kialakulásának veszélyét. Mivel a lassabb pulzuson az ember később fárad ki, lehetőség van arra, hogy bizonyos edzettségi szint elérése után akár fél-egy órán keresztül, vagy tovább is folyamatosan kocogjon. Ha csak 20-30 percet mozogsz, az is nagyon hasznos az egészséged szempontjából, de súlycsökkenést így kevéssé lehet elérni. És persze oda kell figyelni az étkezésre is, nem szabad elengedni a gyeplőt csak azért mert már "sportembernek" érezzük magunkat.

Nekem nem a súlycsökkentés volt a célom, hanem a magas vérnyomás megelőzése és az általános jó közérzet. Igazság szerint a tempó megválasztását nem is tudatosan csináltam. Valahogy úgy alakult, hogy a kardió zóna felső részében futottam mindig, tehát a lehető leggyorsabb olyan tempót választottam, ahol még nem fulladtam ki. (Persze az első "hozzászoktató" időszakban óvatosabb voltam.) Így 25-30 perc alatt mindig teljesen kifáradtam. Azért sem vállalkoztam hosszabb időtartamú futásra, mert egyszerűen nem fér bele a napirendembe ennél több idő, főleg akkor, ha az öltözködést, tusolást is beleszámítjuk. 

A szívem egyértelműen megerősödött, hiszen a nyugalmi pulzusom jelentősen csökkent azóta, hogy elkezdtem futni két éve. Most 60 körül van. Nem fogytam jelentősen, az elején gyorsan lement 2 kg, azóta még egy, de ettől eltekintve a mai napig lényegében változatlan maradt a súlyom. Igaz, hogy nem vigyázok annyira az evés mennyiségére, mint kellene. Az izom/zsír arány változhatott valamennyire, mivel nőtt az izomtömegem, és ezek szerint valamennyire csökkennie kellett a szervezetemben levő zsírmennyiségnek, ha a súlyom nem módosult. A testzsír mennyiségének csökkenését jelzi, hogy bár továbbra is vannak kis csinos úszógumik a derekamon, már két számmal kisebb derékméretű nadrágot is fel tudok húzni.

Amennyiben igaz az elmélet, akkor ha alacsonyabb pulzuson, de hosszabb időket futottam volna az elmúlt két évben, akkor most kisebb lenne a súlyom? Neked mi a tapasztalatod? Írd le a komment szekcióban!

 

Linkek a pulzustartományokról:

 

Szólj hozzá!

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.