A kezdetek...

  • 6 comments

Két évvel ezelőtt kezdtem el futni, 46 évesen. Előtte el sem tudtam volna képzelni, hogy színes futócipőt, vagy bármilyen sportruházatot öltsek magamra. Láttam ilyen embereket kocogni az utcákon, elfogadtam a létezésüket, de ez a világ teljesen idegen volt számomra. Aztán egyszer eldöntöttem, hogy futni fogok, megvettem a futócipőt és belekezdtem egy tanulási folyamatba, ami talán még ma sem ért véget.

Még frissek az emlékeim arról, ahogyan az első időszakban ügyetlenkedtem a ruházat megválasztása területén, vagy a merev lábaimról, amikor még nem tudtam, hogy milyen fontos lett volna a nyújtás a futás után. Emlékszem a büszkeségre, amikor először futottam le 800 métert és arra az időszakra is, ahogyan fél év fokozatos fejlődés után a teljesítményem egyszer csak stagnálni, sőt csökkenni kezdett a motiváció hiánya miatt.

A saját írásaimat 2 év tapasztalata alapján teszem közzé, ezért örömmel várom az olyan profik véleményét, hozzászólásait is, akik régebb óta futnak. A honlap nyitva áll azok számára is, akik maguk szeretnének a témakörbe illő cikkeket, hagy fórumokat létrehozni, erre a regisztrált felhasználóknak van lehetősége.

Sok internetes oldal foglalkozik a futás témakörével, tele van a net edzéstervekkel, hogy miképp lehet fél év alatt felkészülni 10.000 m lefutására, vagy a félmaratonra. Ez a honlap azonban elsősorban a kezdőknek szól, azoknak, akik számára nem a lefutott táv és a sebesség gyors növelése cél önmagában, hanem a rendszeres mozgással elérhető egészség, nagyobb teljesítőképesség és jobb közérzet. 

Szeretném, ha minél többen hinnék el, hogy érdemes belekezdeni, a szervezetünk számára már az is hasznos, ha első lépésként felállunk a fotelből és kocogva-sétálva megteszünk néhány száz métert. Ezt rendszeressé téve a szervezet fittebbé, rugalmasabbá válik, aztán ki lehet tűzni újabb célokat. Ez olyan életmódváltáshoz vezethet, amit korábban, a fotelben ülve el sem tudott volna képzelni az ember.

Comments

tankistacica (nem ellenőrzött) 2018. 11. 15., cs - 15:31

Szevasz!
Hajrá! Írj nyugodtan, ne aggasszon hogy lakár 1-2 évig a kutya nem fog kommentelni. (Ha végignézed a nemmaratonman blogot, ő is magának írogatott sokáig, mostanra egész kis tábor gyűlt köré, én pl. nagyon kedvelem)
Én jövőre leszek ötven (basszamegakurvaélet XDDD) és 6 év futómúlttal még sokszor csak szerencsétlenkedek.
Ami jó az egészben hogy mindíg van hova fejlődni, még sok év múlva is meglesz az a kis push előre.
Amit el kell fogadj, hogy baromi későn kezdted el (én is), emiatt ne rakd túl magasra a lécet. A kedvencem amikor egy-egy terepfutáson majd megdöglök, miközben két jóval idősebb futó állvahagy, miközben BESZÉLGETNEK!. Szóval nem álmodok 5:00-ás átlagokról (DE! XD).
Ruházatról olvasnék bővebben, nyugodtan ki lehet vesézni egy-egy darabot, pontos típusmegnevezéssel, nem fog fájni senkinek. Baszcsiztam már ki Kalenji futócipőt 50 km után és hordtam a felsőjét kb szétesésig. Valaki szólhatott volna hogy a Nike dryfit egy bebüdösödő szar, ugyanez Adidasból v Asicsból tök jó. (Ezen azért rugózok csak, mert most válogatom a cuki téli futócuccokat... ehehe.)

Forrest 2018. 11. 15., cs - 15:58

Az a jó, hogy még mi tudunk hova fejlődni, aki meg fiatal kora óta fut, az ilyenkor már (magához képest) leszálló ágban van :-)

tankistacica (nem ellenőrzött) 2018. 11. 16., p - 12:46

és tényleg!
már megérte idekeveredni, új látásmódot kaptam:
már látom is hogy a defelrúgnálak köcsög érzés helyett csak szánakozok az előttem elzúgó sejtszintű pusztuláson XD

Forrest 2018. 11. 16., p - 18:50

:-)

Szólj hozzá!

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.