Futáshoz szükséges öltözet és cipő

  • 2 comments

Na, ezt is a saját káromon tanultam meg. Késő tavaszi időszakban kezdtem el a futást, amikor már elég volt egy rövidnadrág és egy póló. Sima pamutpólót vettem fel. Az első néhány hétben nem volt gond, mert még csak rövideket futottam, nem melegedtem ki túlságosan. De ahogy egyre hosszabb távokat futottam le és az idő is kezdett nyárias lenni, elkerülhetetlenül leizzadtam. Ha fújt a szél egy kicsit, az már mozgás közben is kellemetlen volt, borzongtam, dideregtem, futás után pedig nem tudtam ott maradni nyomkodni a gépeket a kondiparkban. Amikor ezt ismerőseimnek elmondtam, csodálkozva néztek rám: Te nem technikai pólót viselsz?

pólóban
Ajjaj, technikai pólót kellett volna felvegyek!

Szóval kiderült, hogy a technikai futóruha egy 100%-ban műszálas cucc, amit a normál életben fel sem vennél, de a mozgással töltött fél-egy órára megfelelő, és kiválóan elvezeti a nedvességet a bőrödről. Én egy prémium márka pólóját és nadrágját vettem meg és nem bántam meg, már több mint 2 éve rendszeresen ki vannak mosva és még mindig újnak néznek ki.

Innentől kezdve nem volt didergés, szeles időben is nyugodtan ki tudtam menni néhány körre. Vettem még egy váltópólót is, és ezzel a készlettel gyakorlatilag az egész nyarat ki lehetett húzni. Hűvös időben esetleg felvettem felülre a másik technikai pólót, vagy egy sűrűbb szövésű kerékpáros pólót használtam. Nem fáztam soha és az esetek nagy részében túlságosan melegem sem volt. (Persze 35 fokban nem indultam neki.) Kánikula idején még az is előfordult, hogy néhány kör után lekaptam a pólót, és fedetlen felsőtesttel futottam, de ezzel persze nem szereztem akkora örömöt a többi futónak, mintha az ellenkező nem képviselőjeként tettem volna ugyanezt.

Szóval nyárra nagyjából ennyi elég, legfeljebb esőben kell még egy kis extra ruházatról gondoskodni.

És persze egy kicsit jobban oda kel figyelni az öltözködésre ősszel és télen.

A lábbeli esetében fontos szempont az, hogy a lábad állásának megfelelő futócipőt válassz. Kezdőként a legjobb, ha a boltban kérsz tanácsot erről. Csak olyan helyre menj vásárolni, ahol láthatóan értenek a témához és odafigyelnek rád, nem a sablonszöveget nyomják. Bizonyos szakboltokban számítógépes vizsgálatot is végeznek. Egyébként egy 20.000 forintos cipő is kiválóan teszi a dolgát. 

A nyári cipő esetében arra kell még figyelni, hogy jól szellőzzön, illetve más-más puhaságú talp kell aszfaltra és rekortánra.

Emellett jó, ha van egy zárt, vízálló futócipőd is esős, vagy saras körülmények esetére. 

Comments

szódásbácsi (nem ellenőrzött) 2018. 11. 20., k - 23:12

Én ősz elején kezdtem bele, úgyhogy nekem az egyre hűlő időjárás okozott gondot. Technikai pólót, meg hosszú ujjú felsőt már vettem korábban, a túrázáshoz. Érdemes néha végigböngészni a szakboltokban a kifutó, mérethiányos szériákat, egész elfogadható árakon lehet találni cuccokat. Így lett (terep)futócipőm is egész tűrhető áron. Igaz, hogy nyári kivitel, a felsőrész eléggé ritka szövésű, de hát munka közben is kibírok 1-2 órát vizes cipőben. Nadrágnak elég volt egy olcsó melegítő, úgyis állandóan összesározódott. Még a melegebb idők beköszöntével a "poggyász" (inni-ennivaló) szállítására kellett valami megoldást találni, ami végül a 3000 Forintos kulacstartó öv lett, amibe belefér a 7decis sportitalos flakon is a gyári, félliteres kulacs helyére. Valamint még kellett egy olyan rövidnadrág, aminek van cipzáros zsebe, az értéktárgyaknak. Ebben a felszerelésben már neki mertem vágni 30 kilométeres (kocogós)túráknak is. (Igaz, volt egy-két közkút, vagy büfé is útközben.)

Forrest 2018. 11. 21., sze - 13:51

Igen, valószínűleg szerencsés volt, hogy tavasszal kezdtem el. A hidegben futásról is tervezek írni egy-két héten belül, majd oda is várom a véleményed :-)

Tegnap reggel sikerült +2 fokban, erős szélben futni, de lesz ez még cifrább decemberben...

Szólj hozzá!

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.