Futás hidegben

  • 8 comments
Meg lehet fázni a hidegben?

A síelők egész nap kint mozognak és nem kapnak torokgyulladást, ugye? Persze mindenkinek máshogy reagál a szervezete, van, aki érzékenyebb, de én még soha nem fáztam meg egy kis hidegtől, ha közben rendesen kimelegedtem a mozgás során. Sőt, amióta rendszeresen hidegben futok, elmaradtak azok az őszi-téli megfázások, torokfájások, amelyeken korábban mindig átestem ilyenkor. Tegyük hozzá, nagyon vigyázok arra, hogy futás után leizzadva ne maradjak sokáig kint a hidegben.

Az sem árt persze, ha már van valamilyen szintű edzettséged. Én valószínűleg nem télen kezdenék bele a futásba, inkább megvárnám a tavaszt, de ha mégis belefognék, akkor edzőteremben, futógépen.

Milyen melegen öltözzek? 

Téli futás nőHa egy gyakorlott futót megkérdezel, azt fogja mondani: olyan ruhát vegyél fel, hogy induláskor épp fázz egy kicsit, egyébként futás közben nagyon le fogsz izzadni. Ez kezdők esetén egy kis korrekcióval igaz. Az igazi kimelegedés csak 2-3000 méter után fog elkezdődni, tehát aki egyelőre ennél kevesebbet mozog, annak nem érdemes vékony ruhában dideregni. 

Milyen ruhadarabokat vegyek fel?

Mint a normál téli ruházat kiválasztása során, itt is alapelv a réteges öltözködés. A legjobb, ha ősszel kezded meg a szervezeted szoktatását a hűvös időhöz, és ahogy hűl az idő, úgy veszel fel újabb réteget, vagy vastagabb ruhadarabot. És itt márkás technikai ruházatra gondolok, mert sajnos az olcsóbb cuccok nekem nem váltak be, különösen szeles időben volt velük nagyon kellemetlen "didergős" élményem. Ha drágának találod ezeket a termékeket, próbáld meg outletben, vagy szezonon kívül beszerezni őket. Érdemes beruházni, mert lehet, hogy sok éven keresztül fogod használni, amit most megveszel. Kb. két-három havi edzőtermi futóbérlet áráért meg lehet venni egy alapkészletet. 
téli futásA réteges öltözködés jegyében alulra használhatod a nyári technikai pólódat. Ezen kívül jó, ha van egy vastagabb, hosszú ujjú, emelt nyakú technikai felső (un. aláöltöző) és egy hosszú futónadrág. A fiúk/pasik néha kellemetlenül érzik magukat a cicanadrágban (én is), ezért vesznek még rá egy rövidnadrágot. Nekem nagyon bevált egy kerékpáros technikai póló is, ami sűrűbb szövésű és szélállóbb, mint a sima nyári futópóló, ezt szoktam felülre venni. Ez a kombináció nekem fagypontig bevált, vagy szélcsendes időben -4 fokig. Kedvező, ha a meleg pólók nyakát vagy/és oldalát cipzárral meg lehet nyitni, ez segít a hőmérséklet szabályozásában mozgás közben. Szeles időben, vagy nagyobb hidegben erre még feljöhet egy vékony széldzseki. 
A legjobb, ha a hőérzetedtől, a lefutott távtól függően alakítod ki az öltözködésedet a saját tapasztalatod alapján. Ahogy kezd hűvösebb lenni, a rendelkezésedre álló vékonyabb és vastagabb ruhadarabokat lehet kombinálni, szeptembertől decemberig egyre több és vastagabb réteget felvéve. 
November eleje körül rá fogsz jönni, hogy ezen kívül szükséged lesz még kesztyűre és sapkára is, illetve valamilyen nyakvédő dologra, ha a pólód magasított nyaka nem elég.
Persze a nyári cipő sem lesz már jó, szükség lesz egy olyan lábbelire, amelyik bírja az őszi esőket és a hóban sem csúszik el.

Comments

tankistacica (nem ellenőrzött) 2018. 12. 20., cs - 13:06

Ugye!
Mínuszban futni szar. A tegnapi mínusz hatban: nagyon szar. Ennél nagyobb hidegeben kiváló indokokat tudok hozni hogy miért nem vagyok hajlandó kimennni (van egy csomó :D, lényeg hogy becsapjam a saját lelkiismeretemet.... kis gyakorlással megy az is... gihi).
Nekem 3 réteg megy: kompressziós felső (rohadt drága), aláöltözet (nem olyan drága és nem is márkás, de jó meleg és nem büdösödik be), szélálló felső (szintén rohadt drága). Ezeken csak azért rugózok mert határozottan egyetértek avval hogy érdemesebb márkás cuccokat venni jó pénzért. Egyszerűen azért mert működnek, úgy hogy nincs itt fázok, ott szorít, amott meg kidörzsölődik. (kivéve Nike, mert azt gyomorból utálom valamiért XD).
És cicanadrág simán. Mondjuk simán le is fagy a farkam egy óra után. Lehet beszerzek egy rövidnacit én is...
Ja, amúgy a 10-15 év az ugye elírás? Mondjuk 2. Ha 3 szezont kibír, akkor már telefonálok a Vatikánba hogy jöjjenek kivizsgálni, csoda történt.
A legszarabb az egészben hogy Hamupipőke nem öltözködött annyit mint én futás előtt.
Ja, kesztyű: baromi fontos a jó kesztyű. 2 éve vettem egy Asicset a Kalenji téli futószettben levő cérnavékony szar helyett, ég és föld...
Milyen sapka? Nekem sima kötött, mondjuk dupla rétegű. Nézegettem technikai télit, de nem győzött meg egyik se.

Ízület (nem ellenőrzött) 2019. 01. 12., szo - 22:26

Válasz tankistacica (nem ellenőrzött) üzenetére

A technikai sapi pedig zsír király.
Még egy olcsóbb (pl aldi-s) is jobb, mint egy "természetes" anyagból kötött (kopasz vagyok, nekem gyorsan el kell vezesse az izzadságot a sapka, mert túlhűtene a vizes sapka)

Forrest 2019. 01. 13., v - 08:16

Válasz Ízület (nem ellenőrzött) üzenetére

Én is technikai sapkát hordok +2-3 fok alatt, illetve a baseballt veszem fel, esik/szitál az eső. 0 fok alatt nyilván marad a technikai sapi hóesésben is.

Forrest 2018. 12. 20., cs - 15:15

Köszi a tippeket! Nekem meg épp a Nike cuccok jönnek be :-) Pl. a sapka pont bevált, nem az a bojtos fajta, hanem egy teljesen sima szürke kupak a fejem tetején. Te milyen márkát használsz aláöltözőnek?

Bevallom, hogy tegnap és tegnapelőtt én nem tudtam rávenni magam, hogy kimenjek a mínusz 6-7 fokban, pedig már 4 napja nem voltam, szóval kellett volna már futni egyet... Hátha ma este ráveszem magam :-)

Mínusz egy fokban egy sima nyári technikait vettem fel, rá egy hosszú ujjú aláöltözőt, a tetejére meg egy biciklis pólót. Mínusz 6-ban szerintem veszek rá még valami újabb réteget, estig kitalálom, hogy mit...

Frissítés: csak -3 volt, teljes szélcsend - egy kiválót futottam, a fenti cuccban, csak vettem rá még egy széldzsekit. 2000 m után annyira melegem lett, hogy a dzsekit le kellett vegyem...

Névtelen (nem ellenőrzött) 2018. 12. 21., p - 11:32

Aláöltözetnek Kalenji, mondjuk valami 5-6 ezer pénz volt, szóval nem tudom hova számítsam, de jó meleg, magas nyakú, plusz bebújtatós az ujja, csuromvizesen is lejön könnyen... amúgy simán szoktam úgy járni hogy az utolsó réteg szinte rám tapad és a zuhany alatt kínlódok vele és majd megfulladok.
Nyári pólót én is veszek pluszban néha, de nem tudom ér-e valamit. Inkább már zavar a mozgásban a 4 réteg.
Utálom a nekiindulást ilyenkor: övtáska előre teker (mert a kábelezés miatt ott a telefon, nem mertem még soha Bluetooth fülest venni, annyira lehúzták a hangzást) kesztyű le, GPS-re vár, fázik és káromkodik, Endomondo indít, zene indít, telefon finoman be hogy ne törjem a kábelt, zipp be, táska hátrateker, kabát eligazít, kesztyű fel, végre mehet. áhhhh....

Szólj hozzá!

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.