Futás esőben

Lehet futni esőben? Hát persze! Vannak olyan országok, ahol szinte bármikor eleredhet az eső, ezért ott mindenkinek fel kell erre készülnie, aki a szabadban szeretne futni. A mi éghajlatunkon jobban ki lehet számítani, hogy mikor esik, ezért ritkábban kényszerülünk esőben futni. Ha burús az idő, érdemes megnézni az idokep.hu radarképét, a felhők mozgása alapján ki lehet fogni azt a fél-egy órás időablakot, amikor éppen nem esik. De ha máskor nem érünk rá és egyébként nincs éppen tornádó, vagy jégeső, akkor néha mégis muszáj kimenni.

Nyilván az ember nem akarja direkt eláztatni magát, de előfordul, hogy futás közben ered el. Nyáron, melegben akár jól is eshet egy kis hűsítő szitáló eső. A lényeg, hogy ilyenkor futás után szárítkozz meg minél hamarabb és ne hagyd lehűlni magad. 

Futás esőben
   Ilyenkor jól jön egy sapka!

Ha pedig tudod előre, hogy esni fog, akkor felkészülhetsz a megfelelő ruházattal. Nekem erre a célra van egy zárt, vízálló terep-futócipőm, amit nem csak esőben lehet használni, hanem kirándulásra és téli futásra is alkalmas. A hőmérsékletnek megfelelő futóöltözetre ilyenkor érdemes felvenni egy vékony esőkabátot, lehetőleg olyat, amit futóboltban árulnak. Ez megvéd a víztől és a széltől, de vannak rajta olyan szellőzőnyílások, amik megelőzik, hogy befülledj a ruhádba. Azért arra számítani lehet, hogy az eggyel több - és részben légzáró - réteg és az egyébként is párás levegő miatt jobban le fogsz izzadni, az esőcseppek hűtő hatása csak kis mértékben fog érvényesülni.

A fej védelmére sapka, vagy/és kapucni szolgálhat. A kapucni esetében arra kell figyelni, hogy a benne levő zsinór, vagy gumi jól rászorítsa a fejünkre, mert futás közben a menetszél simán lehúzhatja és akkor fél kézzel a kapucnit tartva futhatjuk végig a távot. De az arcunkba csapó esőtől ez sem véd meg, ezért sokan használnak baseball sapkát. Az én kapucnim, bár a fejem nagy részét védi, a menetszéltől össze-vissza lifeg és a homlokom fölé csúszik egy kicsit. Ezért én is szoktam baseball-sapkát viselni a csuklya alatt. Ez volt az első esőkabátom, amit futóboltban vettem, a következőnél jobban fogok erre figyelni.

Összegezve: nyugodtan lehet esőben is futni, erre nem csak egy Ironman képes. De fontos a megfelelő ruházat és az, hogy utána gyorsan menjünk haza, ne hagyjuk magunkat nedves, esetleg átázott ruhában lehűlni. 

Szólj hozzá!

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.