Kipróbáltam az Aldi pulzusmérő óráját

  • 1 comment
Aldi_óra
Nekem ez a szín tetszett...

Már régóta használok futás közben pulzusmérő órát. Sok pénzt nem akarok rá költeni, eddig egy decathlonos órám volt mellpántos méréssel. Most megláttam az Aldiban ezt az órát, ami elég kedvező áron ígéri mindazt, ami komoly márkák esetében ennek többszörösébe kerül. A legnagyobb vonzerő az volt, hogy pánt nélküli a mérőeszköz.

Mit ígér az óra a dobozon levő információk alapján?

  • optikai pulzusszám mérés mellpánt nélkül
  • edzéstartományok beállítása figyelmeztető csipogással
  • megtett távolság és sebesség mérése
  • kalóriafelhasználás és zsírégetés mérése
  • vízálló 3 bar-ig
  • sőt, még az időt is mutatja és ébresztőre is be lehet állítani :-) 

 

Pulzusmérés

Ez érdekelt a legjobban. A mellpánt felvétele külön nyűg induláskor, be kell vizezni, felhúzni a póló alá, aztán ha elfelejtettem beállítani a feszességét, futás közben piszkálni a póló alatt, hogy ne csússzon le. Szóval érdeklődve vártam, hogyan teljesít a pánt nélküli ledes pulzusmérés.

Elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy mennyire pontosan méri a pulzust, hiszen sokkal olcsóbb, mint a hasonló tudású márkás termékek. Ezért a régivel együtt vettem fel az első kipróbáláskor - bal kezemen az új, jobb kezemen a másik, amelyik a pántból kapta az adatokat. Remélem, nem keltettem túl nagy feltűnést, de mindenesetre furcsa alaknak nézhettem ki a két kezemen órákkal, amiket folyamatosan nézegettem futás közben :-)

Ledes pulzusmérés
A pulzusmérő led működés közben

Először nem sikerült jól felvenni (a csuklómra tettem) és össze-vissza értékeket mutatott. A másodszori próbálkozás során jobban ment a dolog, egyenletes sebességgel futva mindkét óra hasonló értékeket mutatott, általában legfeljebb 2-3 pulzus eltérés volt köztük. Terhelésváltás során a két óra néha azonosan, de néha eltérően reagált, a különbség alkalmanként felszaladt 10-re is, de utána előbb-utóbb ismét szinkronba kerültek. A tempó fokozására általában gyorsan reagáltak, viszont érdekes módon a pulzus lassulását a pántos óra gyorsabban érzékelte. Előfordult sajnos olyan is, amikor a ledes óra fokozottabb terhelés alatt is a korábbi, alacsonyabb pulzust mutatta még kb. egy percig, aztán hirtelen utolérte a másik órát, néhány másodpercig irreálisan magas pulzust mutatott, majd ismét szinkronba került a mellpántos órával. Ez csak egyszer fordult elő, de akkor is zavaró volt. Komolyan fontolgattam, hogy visszaviszem a boltba, de végül úgy döntöttem, hogy adok neki még egy esélyt és két nap múlva futok vele még egyet, külön odafigyelve a megfelelő rögzítettségre. A következő alkalommal sajnos megint csak részben mutatott megbízható adatokat.

Bár, mint kiderült, az eszköz a pulzusmérésben nem a pontosság bajnoka, segíthet, ha nem a csuklóra, hanem a csuklócsont feletti részre tesszük fel, ahol simábban ráfekszik és nem mozdul el futás közben. Ezt nehezíti, hogy a szíjnak azt a merevebb felső részét, amely az óraházhoz csatlakozik, keskenyebb, inkább női kézre tervezték, ezért egy szélesebb férficsuklóról hajlamos elemelkedni. 

 

Futott távolság mérése és sebességmérés

Az árkategóriából lehetett sejteni, és be is igazolódott, hogy nem GPS, hanem lépésszám alapján számolja a távolságot. Ez nyilván csak egy megközelítőleg pontos eredményt ad és azt is csak akkor, ha egyenletes körülmények közt futunk. Az órába alapból be van programozva egy átlagos lépéshossz, de ezt célszerű rögtön módosítani a saját adataiddal. (Futásra és gyaloglásra külön kéri, cm-ben.) Próbaként rendes atlétikai pályán megszámoltam a lépéseimet 100 méteren és az abból kiszámított lépéshosszt programoztam be az órába. Utána lefutottam egy 400-as kört a belső sávban és kb. 3 méterrel a kör vége után mutatott 0,4 kilométert. Ez nem is lenne rossz eredmény, de hiába méred meg egy egyenletes atlétikai rekortán pályán a lépéseid számát, ha utána terepre, vagy aszfaltra mész futni, vagy emelkedő/lejtős útvonalat választasz, mert ez biztosan módosítani fogja lépésszámot. Pedig éppen ismeretlen terepen lenne jó a távolságmérés. Emellett a lépésszám sebességtől, technikától és a fáradtság mértékétől függően is változik.

A sebesség mérése során be lehet állítani, hogy km/órában, vagy perc/kilométerben mutassa. Persze ennek pontossága is a lépésszámtól függ.

 

Edzéstartományok

Van lehetőség arra, hogy az óra csipogással jelezze, ha a pulzusod az előre beállított tartomány alá, vagy felé megy. Három előre programozott pulzustartomány közül lehet választani: Egészségmegőrző, Zsírégető és Aerob. Az első használatbavétel során elkéri az életkorod, súlyod, ez alapján alakítja ki a megfelelő sávokat. Ha ezek nem felelnek meg a céljaidnak, akkor a beállíthatsz magadnak egy negyedik, egyéni tartományt is. Én ezt a funkciót nem próbáltam ki, egyelőre nem látom sok értelmét. 

 

Használata futás közben

Ha beindítod az edzés ("workout") funkciót, választhatsz, hogy milyen adatot jelezen ki a számlapon. Egyszerre két adatot mutat, középen egy nagy számmal és a felső sorban egy másikat, kisebb karakterekkel. A következők közül választhatsz: stopper, aktuális pulzus, átlagos pulzus, lefutott táv km-ben, sebesség (km/óra, vagy perc/km), elégetett kalória, vagy elégetett zsír grammban megadva. Ez utóbbit valószínűleg az elején megadott súlyod segítségével.

 

Egyéb funkciók

Ez most egy gyors teszt volt, csak az általam legfontosabbnak tartott funkciókról (pulzus- és távolságmérés) szerettem volna az első tapasztalataimat leírni. A vízállóságot nem próbáltam ki, de a 3 bar valószínűleg elég arra, hogy ne aggódjak az óra miatt, ha esőben kell futni. Ebben az árkategóriában nem magától értetődő, de van számlapvilágítás, ha este futnál. 

 

Összefoglalásképp elmondható, a csuklón pulzust mérő szerkezet megbízhatósága nálam sajnos nem ütötte meg a kívánt mértéket.

A távolság/sebesség mérése is egyértelműen csak egyenletes körülmények közt működik.

Az óra olyan kezdőknek lehet jó választás, akik még nem akarnak sok pénzt kiadni drágább órákra és elfogadják a pontatlanságait.

Comments

gurtnis (nem ellenőrzött) 2019. 04. 02., k - 09:21

Azért köszi a tesztet, elolvastam!

Szólj hozzá!

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.