Mit kellett volna másként csináljak kezdő futóként?

Az idén nyáron lesz 4 éve, hogy elkezdtem a futást teljesen kezdőként. Mostanra nagyjából látom, hogy mit kellett volna másképp csinálni és mit tennék ma is ugyanúgy.

Öltözködés

Azt már korábban leírtam, hogy aki szabadban fut, mindenképp technikai ruházatot vegyen fel, ami megfelelően elvezeti az izzadtságot. Azt is hozzátettem, hogy érdemes a legjobb márkák közül válogatni, mivel ezekben a legkényelmesebb a mozgás és egy garnitúrát úgyis évekig fogsz használni, szóval visszahozza az árát. Így utólag annyit tennék hozzá, hogy - mivel ezek a márkás cuccok tényleg sok évig megőrzik a formájukat és színüket, ne spórolj, érdemes rögtön az elején olyan darabokat kiválasztani, amelyek színükben és szabásukban a legjobban tetszenek. Én a mai napig azt a két futópólót használom felváltva, amiket több mint 3 éve vettem. A kék az nagyon jól néz ki, a zöldet pedig - gondoltam - előbb utóbb úgyis kidobom, ha elkopik. Még nem kopott el. Azt még úgy vettem egy leértékelésen, úgy voltam vele, hogy hátha nem is jön majd be nekem ez a futás dolog. A téli darabokat pedig nyilván még ritkábban használom, szerintem azokat még 5 év múlva sem kell lecserélni. Szóval nem érdemes spórolni, vegyetek szép és márkás darabokat, évekig társaitok lesznek.

Téli futás

Utólag nagyon örülök, hogy a második szezonomban rászántam magam a szabadtéri futásra télen is. Az nem baj, hogy az első évben, amikor még nagyon lihegtem az erőlködéstől, futógépet használtam télen, mert a nagyon erőltetett levegővétel a hidegben köhögést válthat ki. De ha már egy kicsit edzettebb vagy, akkor semmi gond, amikor a szokott tempódat futod a szabadban. Nekem akkor sem fájdul meg a torkom, ha a számon veszem a levegőt, pedig korábban nagyon torokfájós voltam. (Figyelem: mindenkinek máshogy reagál a szervezete, csak óvatosan és fokozatosan!) Ha ma választanom kell, hogy edzőteremben fussak kellemes hőmérsékleten, vagy kint a friss levegőn mínuszban, akkor az utóbbit választom. További részletek itt.

Pulzuskontroll

Nekem ez nagyon bevált eddig. Már a legegyszerűbb mellpántos pulzusmérő órával meg lehet figyelni, hogy mennyi az a pulzus, ami mellett hosszabb távon sem merülsz ki. Ez nekem 150 körül van, de mindenkinek egyéni. A Decathlonban vettem egy ilyen olcsó órát. Be lehet állítani rajta, hogy csipogjon, ha túlléped a kívánt szintet, ekkor érdemes lassítani egy kicsit, vagy akár sétálni, amíg lejjeb megy a pulzus. Ez nagyon praktikus, mert ha a szervezeted más ok miatt ki van fáradva, alacsony az energiaszinted, akkor a pulzus is hamarabb felszalad. És fordítva is igaz, ha jó erőnléti állapotban vagy, akkor alacsonyabb pulzussal is eléred ugyanazt a teljesítményt. Ezt az olcsó órát használtam 3 évig, amíg meg nem jutalmaztam magam egy profibb sportórával. A pulzuskontrollal pontosan olyan sebességgel tudsz futni hosszú távon, amit a pillanatnyi erőnléti állapotod megenged. Ezzel a módszerrel értem el az 5000 métert. Kezdőknél gyakran előfordul, hogy nagy lelkesedéssel kezdenek neki és túlerőltetik magukat, majd ezek után elmegy a kedvük az egésztől. Ezt célszerű elkerülni. A profi erőnlét eléréséhez szoktak magas pulzuson is edzeni, de kezdőknél, az első 2-3000 méter eléréséig a pulzuskontroll nagyon jó módszer arra, hogy elkerüljük a szervezetünk túlterhelését, a sérüléseket.

A futópályán, ahova járok, tavaly ősszel láttam néhány alkalommal egy kedves fiatal lányt, aki egy kicsit molett volt, de nagy lelkesedéssel futott, majdnem olyan tempóval, mint én. Látszott, hogy minden erejét beveti. Néha felmerült bennem, hogy szólok neki, vegye egy kicsit lejjebb a tempót, de végül nem szólítottam meg idegenként. Nem tudom, mi lett vele, de már több hónapja nem látom a pályán.

Aztán, ha már megszereztél egy alap edzettségi szintet, tovább lehet lépni a komolyabb edzésprogramok felé, de ebben is nagy segítséget nyújt majd a pulzus figyelése.

Rendszeresség

Az ember hajlamos az első kisebb sikerek után lazítani (már le tud futni 1000-2000 métert, leadott 1-2 kilót, érezhetően lejjebb ment a nyugalmi pulzusa, stb.). Én is ezt tettem, elkezdtem ritkábban edzeni, kihagytam néhány napot, aztán teljes heteket. Ez hiba volt. Ebben a helyzetben oda kell figyelni és el kell kerülni a lazítást, mert ezzel távolabb kerül az az állapot, amikor már öröm a futás, az életed részévé válik és várod, hogy mikor mehetsz már megint. 

Szólj hozzá!

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.