Ne fogyókúrázz, nevezd inkább életmódváltásnak

Maga a fogyókúra, mint kifejezés, félrevezető. Azt a hamis érzést kelti az emberben, mintha elég lenne egy néhány hónapos "kúrát" venni, akkor lefogy az ember és kész, mindenki happy, onnantól fogva már csak élvezni kell a lecsökkent testsúly előnyeit, a könnyebb mozgást, a csinosabb alakot.

fogyókúraEz óriási tévedés, ezért van az, hogy sokan a sikeres fogyókúra után néhány hónappal visszahíznak a korábbi súlyukra, sőt még többet is felszednek. Ha fogyás után tényleg véglegesen meg szeretnéd tartani az egészségesebb testsúlyodat, akkor a kulcsszó a fogyókúra helyett az életmódváltás. Ez azt jelenti, hogy tudomásul veszed: nem csak arra a néhány hónapra szól az egészségesebb, mértékletesebb étkezés, hanem életed végéig. Ez egy olyan döntés, amit meg kell hozni, mérlegelni kell az előnyeit és hátrányait. Megéri-e neked, hogy életed végéig minden étkezésnél mértékletesebb leszel, soha nem pakolod tele teljesen a gyomrodat? Megéri-e, hogy minden egyes étkezésnél odafigyelsz, hogy ne vidd túlzásba a szénhidrát és zsír bevitelét? Gondold végig, az életedből hátralevő (mondjuk) 40-50 évben tudatosan kell étkezni, cserébe ugyanilyen hosszú ideig lesz jobb az alakod. Ha úgy érzed, hogy ezt az áldozatot érdemes meghozni azért a több-kevesebb kilogramm testsúlycsökkenésért cserébe, akkor csináld. Ha boldogabb vagy, amennyiben nem kell évtizedeken keresztül visszafognod magad az étkezésnél, és nem baj, ha kicsit duci maradsz, akkor viszont semmiképp ne fogj fogyókúrába. 

Ugyanez érvényes a futásra is

Miért került a fogyókúra ügye egy futással foglalkozó honlapra? Mert ha elkezded a futást, ez ugyanilyen, életre szóló döntés kell legyen. Végig kell gondolni az előnyeit és hátrányait. Az előnyöket ismerjük, ezek főleg az vékony, izmos testalkat, jobb egészség, ritkább megfázás, frissebb gondolkodás, lelki stabilitás, és persze még lehetne sorolni. Amit ezért feláldozol, az az életed hátralevő részében minden héten legalább 3 x 1 óra az idődből, de inkább több. Ez is egy életmódváltás, hiszen a korábbi jól megszokott napirended átalakul. Abban az egy órában, amikor egyébként házimunkát végeznél, olvasgatnál, tévéznél, vagy a gyerek leckéjét segítenél megcsinálni, te fogod magad és elmész otthonról. Persze ezt meg lehet szervezni, idővel a környezeted is megérti, hogy ez nem egy ideiglenes őrület, hanem ez az új, végleges rendszer. Minden szervezés kérdése. A házimunkát meg tudod csinálni a hét végén is, vagy azokon a napokon, amikor nem futsz. A tévézés, internetezés elmaradása nem fáj senkinek. A lényeg, hogy innentől kezdve a futás ugyanolyan fontos és elmaradhatatlan része lesz az életednek, mint pl. a rendszeres bevásárlás. Ezt a végleges és évtizedekre szóló döntést kell meghozni, gyakorlatilag át kell programozd az agyadat és a környezeted agyát is.

Hajrá!

 

Szólj hozzá!

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.